Mostra Audiovisual de Medi Ambient del Penedès

Edició 2023 Noticies

Aquest any se celebrarà la novena edició de la Mostra Audiovisual de Medi Ambient del Penedès, a l’Auditori de Sant Cugat Sesgarrigues.

Enguany s’han planificat dues sessions, que com és habitual estan relacionades amb temàtiques mediambientals i ecològiques. En aquest cas hem tingut en compte dos aspectes de rigorosa actualitat, com son l’emergència climàtica i l’escassetat d’aigua.

El problema de l’aigua és un tema complex que engloba diversos aspectes, i ha estat objecte de debat i preocupació durant molts anys. L’escassetat de l’aigua a causa de les irregularitat de les precipitacions i la sequera, la contaminació, la gestió de l’aigua per garantir la seva disponibilitat i qualitat, els conflictes territorials o el canvi climàtic son alguns dels problemes de difícil solució si no s’implementen mesures urgents com la millora de la gestió de l’ aigua, la inversió en infraestructures d’emmagatzematge i distribució o la promoció de l’eficiència i estalvi d’aigua per part de tothom.

De tot això en parla el documental “Els paisatges de l’aigua a la Vegueria Penedès”, dirigit pel realitzador Pep Puig, amb la presentació del comissari del projecte Pau Batlle i produït pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi).

Es podrà veure el dissabte 23 de setembre a partir de les 20h del vespre.

És un mosaic audiovisual fet a partir d’entrevistes a la comunitat científica, a persones vinculades a la terra i la natura i escenes sobre alguns dels espais de l’aigua, naturals o artificials, que trobem a la Vegueria. Pretén ser un lloc de reflexió sobre l’estat actual dels nostres recursos hídrics, la seva gestió i consum i sobre la voluntat d’avançar cap a una nova renovada cultura de l’aigua. Es tracta de l’avanç d’un projecte expositiu que està en fase de construcció.

Un cop finalitzat el documental, hi haurà un col·loqui posterior amb la presència de:

Josep M. Campanera, doctor en química, assessor i auditor de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua per a ajuntaments i empreses.

Humbert Salvadó, doctor en Biologia, professor del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.

Josep Maria Calaf, ambientòleg, màster en gestió pública mediambiental i tècnic de medi ambient a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

Moderarà l’acte la periodista Goretti Martínez.

El segon documental es titula “Documental. 50º C. El planeta en temps d’emergència climàtica”, d’Entrepobles i SICOM ofereix una visió sobre les afectacions del canvi climàtic i les amenaces que se’n deriven: augment de la temperatura, del nivell del mar, de la intensitat i freqüència de les tempestes, debat territorial, energia, alimentació, processos de retroalimentació, punts de capgirell, migracions climàtiques.

Es podrà veure el diumenge 24 de setembre a partir de les 18.30h de la tarda.