Visualitzeu tota la programació de la 22a edició de l’Eco Sant Cugat. Els actes comencen a partir de dijous 26 de setembre, continuen el dissabte 28 i el dia gran de la fira és el diumenge 29.

Programa Eco Sant Cugat 2024

Dijous 26 de setembre

→ A les 19h, PRESENTACIÓ DE L’AUDITORIA HÍDRICA DE SANT CUGAT SESGARRIGUES, un exemple de com reduir les necessitats d’aigua d’un municipi. A la Sala Polivalent del Centre Cívic.

Quins recursos hídrics tenim disponibles? Quina és l’eficiència en la distribució de l’aigua? Quin ús en fan els habitants? Quines accions pot prendre un ajuntament? I la ciutadania? Explorarem com l’auditoria hídrica ens permet analitzar l’ús i les pèrdues d’aigua en diferents àmbits, identificant oportunitats per millorar la gestió eficient de l’aigua. L’objectiu és conscienciar sobre la importància d’una gestió responsable d’aquest recurs vital per al futur del nostre entorn. A càrrec de Josep M. Campanera, assessor per l’eficiència en el proveïment municipal d’aigua.

Dissabte 28 de setembre

→ Des de les 8h, MUNTATGE DE LA FIRA GRÀCIES A LES PERSONES VOLUNTÀRIES. Trobada a la Plaça de l’Ajuntament.

→ A les 20h, 10a MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS. A l’Auditori del Centre Cívic.

La Batalla del Viento (2023).És es un documental dirigit por Richard Zubelzu, que aborda l’actual transició energètica amb opinions de ramaders, hostalers, polítics, activistes, ecologistes, veïns i naturalistes sobre les fonts renovables. El 2004, només el 8% de l’electricitat a Espanya provenia de fonts renovables, però ja al 2020 aquest percentatge va arribar al 44%. Aquesta ràpida transició ha estat possible gràcies a la transformació del sistema energètic, on l’eòlica, amb un 20% del total produït, té un paper clau. Tot i el potencial de la fotovoltaica, l’eòlica lidera aquest canvi, impactant el medi ambient i generant externalitats negatives. A les zones rurals, els macroparcs eòlics amenacen la biodiversitat i la cultura, tot i la urgència d’evitar el desastre climàtic. (duració: 70’)

Diumenge 29 de setembre

→ A les 9h, CAMINADA POPULAR. Des de la Plaça de l’Església. Organitzada per l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues i guiada per l’excursionista penedesenc Toni Inglada. Excursió de dificultat baixa a moderada, que travessa les vinyes de la zona passant per diversos llocs d’interès patrimonial i paisatgístic. Es recomana portar calçat adequat per a la muntanya, gorra, crema pel sol, aigua i esmorzar. També hi haurà un petit refrigeri en arribar.

→ De 9h a 13h, TROBADA D’INTERCANVI DE PLAQUES DE CAVA. Al carrer Doctor Robert. Organitzat per l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Penedès. Per participar a la trobada o reservar plaça contacteu amb: 667 69 90 92

→ A les 9.30h, BICICLETADA POPULAR entre Vilafranca i Sant Cugat Sesgarrigues, amb sortida des de la Plaça de les Arts de Vilafranca. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i patrocinada per Fleca Fontanals. Activitat apte per a tots els públics amb pica-pica pels participants a l’arribada. Podeu fer la inscripció (no obligatòria) a la web del Centre Excursionista: cep.cat

→ De 10h a 19.30h, ESTANDS I EXPOSITORS. Pels carrers del municipi. Podreu descobrir una selecció de productes vinculats al medi ambient, com les energies renovables, l’estalvi d’aigua, la mobilitat sostenible, l’educació ambiental, així com productes artesans agroalimentaris del Penedès i entitats i comerços locals.

→ A les 10.30h, OBERTURA DE LA FIRA a càrrec del grup de Gralles de la Societat Coral El Raïm.

→ De 10.30h a 19.30h, EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “ANIMALARIUM. VESTIGIS DE VIDA SALVATGE ARREU DEL MÓN”. Al Centre Cívic. L’espècie humana, amb una superpoblació que ha superat els 8 mil milions el 2024, ha delmat la vida animal terrestre, reduint-la a petites poblacions en zones protegides. Aquesta exposició fotogràfica mostra els darrers santuaris de vida salvatge en 10 països i convida a reflexionar sobre el que estem a punt de perdre. Exposició del fotògraf Toni Muñoz Suarez.

→ A les 10.30h, a les 12h, a les 16.30h i a les 18.00h, PASSEJADA GUIADA PER LA HISTÒRIA DE SANT CUGAT. Veniu a descobrir la història de Sant Cugat a través d’una visita que ens transportarà a l’època de vida rural tot visitant el Forn Exposició Rural, una col·lecció local que narra antigues formes de treball agrícola, oficis i tradicions; la Fresquera, una exposició sobre els orígens de la conservació dels aliments amb una estança visitable situada sota terra; recorrerem el casc antic del poble i acabarem la visita a l’Espai Enogastronòmic de la Fira brindant amb un vi local. Les visites son gratuïtes, tenen una durada aproximada de 75 minuts i les places son limitades amb inscripció prèvia obligatòria a aquest enllaç.

→ A les 11h, REBUDA INSTITUCIONAL i tomb per l’Espai Firal d’estands i expositors.

→ A les 11h, ESPECTACLE INFANTIL PASSA VOLANT… RECICLANT! És un espectacle infantil de circ de petit format. En “Tastacirc” sorprèn els més petits utilitzant per als seus malabars tota mena d’eines i recipients que normalment fem servir per al reciclatge. A través de la seva originalitat i enginy, transforma objectes quotidians en protagonistes d’un espectacle molt divertit. Els nens i nenes podran gaudir d’una sèrie de números de circ sorprenents: malabars, punteria, equilibri i acrobàcies, tot amb un enfocament dinàmic i sostenible que desperta la consciència sobre la reutilització dels materials. Un espectacle ideal per aprendre i divertir-se a parts iguals!

→ A les 12h, XERRADA CCEE (COMUNITATS ENERGÈTIQUES) PASSANT A LA PRÀCTICA. A la Sala Polivalent del Centre Cívic. Amb la voluntat de col·laborar per generar, gestionar i consumir energia renovable de manera col·lectiva, les Comunitats Energètiques son una via per a la transició energètica, promovent un model de producció i consum més sostenible, just i participatiu. Veurem l’experiència i resultats de les CCEE de Sant Cugat Sesgarrigues i Vilafranca del Penedès. A càrrec dels membres de les CCEE locals.

→ A les 12.30h, DESCOBREIX L’ART DELS PRODUCTORS ARTESANALS DE LA FIRA AMB UN TAST ENOGASTRONÒMIC GUIAT PER CARAM CARAM. Al Pati de l’1 d’octubre de 2017 del Centre Cívic. Endinsa’t en la màgia de combinar vins ecològics amb productes artesanals compromesos amb el medi ambient, elevant el teu paladar a noves altures mentre fomentes un consum responsable i recolzes l’economia local i circular. Gaudeix d’una experiència dinàmica i única on podràs tastar les creacions de molts dels artesans agroalimentaris de la fira i descobrir les històries que s’amaguen darrere de cada producte. Les places són limitades, així que assegura la teva participació inscrivint-te a aquest enllaç. Preu: 15€ per persona. 

→ A les 13h, MÚSICA EN VIU AMB SAMIRE DUO. A l’Espai Enogastronòmic de la Plaça de l’Ajuntament. Espai per a degustar vins, caves i cervesa artesana km 0 i gaudir de la música en directe d’aquest duet format per veu i guitarra que fa versions de diferents èpoques i passa per diversos estils: des de clàssics del pop, rock i soul fins a èxits d’avui.

→ A les 17h, TALLER RESIDU ZERO A LA LLAR. A l’Espai Tallers del carrer Doctor Robert. Taller pràctic on veurem com podem reduir residus a la llar, i confeccionarem un fregall per rentar els plats amb teixits reciclats. A càrrec de Laura Casanovas, de Les Mans de Lauki.

→ A les 17.30h, CONTACONTES LA BOMBOLLETA. A l’Espai Artístic, situat a la cruïlla del carrer Doctor Robert amb Milà i Fontanals. La Bombolleta somia en ser escaladora i l’àliga daurada la durà a la Gran Muntanya, on aprendrà què és ser una escaladora de debò. Una història d’amor a la natura ambientada als Pirineus a càrrec del duet “La Ruth i el senyor barrut”.

→ A les 18h, 10a MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS. A l’Auditori del Centre Cívic.

Documental “Voler fins a poder” que explica els 25 anys de lluita constant, proactiva i transversal de la Plataforma No a la MAT Selva. Dirigit per Neus Pagès i Adrià Expòsit i produït per la mateixa Plataforma, commemora els 25 anys de lluita de l’entitat. A través de testimonis, mobilitzacions i activitats, explora la manera de treballar propositiva i transversal, des de l’àmbit local fins al Congrés dels Diputats. Busca ser una eina per divulgar l’enfocament estratègic i reivindicatiu d’aquest moviment social que s’oposa a la construcció d’una línia de molt alta tensió (MAT) destinada a transportar electricitat a llargues distàncies. (Durada: 35’) Posteriorment, els membres de la Plataforma No a la MAT Penedès estaran disponibles per atendre i resoldre qualsevol dubte o consulta que el públic pugui tenir.

→ A les 18.30h, MÚSICA EN VIU AMB EL GRUP ALL FOLL FRIKI FOLK. A l’Espai Enogastronòmic de la Plaça de l’Ajuntament. Espai per a degustar vins, caves i cervesa artesana km 0 i gaudir de música en directe amb aquest grup que ofereix un directe enèrgic i divertit per a tots els públics amb la inconfusible sonoritat tradicional de l’acordió diatònic, el flabiol i el tamborí.

ESPAI TALLERS:

→ D’11h a 14h i de 16h a 19h, ACTIVITATS LÚDIQUES I GRATUÏTES PER A TOTS ELS PÚBLICS. A l’Espai Tallers del carrer Doctor Robert.

Olimpíades del Reciclatge. Amb l’objectiu de fomentar la consciència ecològica d’una manera lúdica i educativa, trobareu un joc de taula que a través de preguntes i reptes aprendran conceptes sobre separació de residus i la cura del medi ambient, i una exposició amb 4 tòtems que expliquen de manera interactiva i visual el recorregut que segueixen els residus quan es realitza una separació selectiva adequada, així com el camí que segueixen quan no es fa correctament. A càrrec del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf. 

Estampem bosses d’olor. Taller creatiu i divertit per endinsar-nos en l’art de l’estampació i crear la nostra pròpia bosseta aromàtica amb colors, formes i materials naturals.  A càrrec de Molí del Foix, Centre d’interpretació Històric i Natural de Santa Margarida i els Monjos.

Taller Separa i Recicla. Activitat lúdica i educativa per conscienciar a les persones participants de la importància de no contaminar l’aigua, de la importància del reciclatge i la cura del medi mitjançant el joc. L’activitat consisteix en la pesca de pilotes de diferents colors de dins d’una piscina amb una xarxa, per simular el procés de recollida selectiva de residus. A càrrec d’AGBAR.

Taller de construcció Kapla. Joc pedagògic de construcció que s’utilitza amb petits taulons de fusta de pi i que crea curiositat, desenvolupa la imaginació, l’esperit d’equilibri i la concentració.

Inflable per Reciclar Saltant. Un inflable que ajudarà a comunicar els conceptes bàsics de la recollida selectiva i el reciclatge de manera divertida, participativa i pedagògica entre els infants. Cedit per l’Agència de Residus de Catalunya.

Qüestió de Temps. Es tracta d’una experiència vivencial sobre el canvi climàtic basada en la dinàmica dels populars escape rooms. Vols viure l’emergència climàtica? Descobreix què és el canvi climàtic, qui pot ser part de la solució i que davant l’emergència climàtica cal emprendre accions decidides: és qüestió de temps! Cedida per l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. D’11h a 14h.

ESPAI ENOGASTRONÒMIC:

ESPAI ENOGASTRONÒMIC. Durant tota la jornada hi haurà food trucks per degustar una varietat de productes ecològics i de proximitat, oferint opcions saludables i sostenibles per a tots els gustos.